6 راه مبارزه با ترس
(6 راه مبارزه با ترس) آیا از سخنرانی در جمع میترسید؟ میلیونها نفر این ترس را دارند؛ اما راهکاری برای آن ِ وجود دارد. افراد زیادی از سخنرانی مقابل جمع می ترسند؛ اما می توانید با کمک شش مرحله زیر ترستان را به انرژی مثبت تبدیل کنید و به سخنرانی، عالی تبدیل شوید.
با گلاسوفوبیا آشنا شوید
اصطلاح فنی ترس از سخنرانی را « گلاسوفوبیا » می نامند. گلن کراستن ادعا می کند که گلاسوفوبیا در واقع ترس از طرد شدن است. ترس از سخنرانی در جمع می تواند عواقب ناخوشایندی در جهان به هم پیوسته امروز داشته باشد. ناتوانی در سخنرانی و صحبت می تواند به مسیر شغلیتان آسیب برساند و رشد شخصیتان را متوقف کند. این ترس، اغلب باعث میشود مردم از سخنرانی در جمع اجتناب کنند و وقتی باید صحبت کنند، تریبون را چنگ میزنند، وحشت زده به حضار خیره می شوند و حرف هایشان را با لحنی یکنواخت و عجولانه می زنند.
برای سخنرانی قدرتمند باید
شفاف باشید
به پیام تان و دلیل انتقال آن به دیگران فکر کنید. سخنان تان را برنامه ریزی کنید. موفقیت هر سخنرانی به تحقیق، برنامه ریزی و آماده سازی بستگی دارد.
حضور پررنگ داشته باشید.
از تکنیک ها و روش های امتحان شده استفاده کنید تا سخنرانیتان متقاعدکننده و به یاد ماندنی شود. یادتان باشد که پشت تریبون نمی توانید نقش بازی کنید. خود واقعیتان را نشان دهید.
مقاله ای که ممکن است کمکتان کند( چگونه هدف و انگیزه را در زندگی خود پیدا کنیم؟ )
برای شروع از شش استراتژی زیر استفاده کنید
1- خود را یک سخنران حرفه ای و موفق تصور کنید
وقتی در ذهنتان چنین جایگاهی برای خود تصور می کنید، ایده تبدیل شدن به یک سخنران عالی را جدی می گیرید و خود را به یادگیری مهارت ها مجبور می کنید. سخنرانان حرفه ای هنگام صحبت گیج نمی شوند. آنها برنامه ای روشن و دقیق دارند و میدانند چه عواملی را باید کنترل کنند.
هنگام سخنرانی، خودتان را فراموش کنید و با مخاطبان همدلی کنید
برای رها شدن از اضطراب هنگام سخنرانی، از خودتان بیرون بیایید. خودتان را فراموش کنید و روی مخاطبان تمرکز کنید. ببینید چه چیزهایی برایشان مهم است. نیازهای آنها را در اولویت قرار دهید. با آنها همدلی کنید. هدف این نیست که خودتان را برجسته و پررنگ کنید؛ بلکه باید به نیازهای بزرگ و کوچک مخاطبان توجه کنید. باید با انتقال اطلاعات، مزیتی به آنها دهید تا شغل و زندگی شان را بهتر کنند. وقتی روی این هدف تمرکز کنید، دیگر معذب نیستید و این حس را فراموش می کنید.
برای برنامه ریزی سخنرانی از فرایند « نقشه ذهنی » استفاده کنید
مفهوم « نقشه ذهنی » که توسط تونی بوزان مطرح شد، ابزاری موثرتر برای برنامه ریزی و سازماندهی سخنرانی ها است. وقتی فکر می کنید، برداشت ها و ایده هایتان در هم تنیده می شوند. پس می توانید با استفاده از نقشه ذهنی، این محتوای ذهنی را روی کاغذ بیاورید. نقشه ذهنی با تکیه بر کلیدواژها، تصاویر و رنگ ها، ایده ها و یادداشت هایتان را به یاد ماندنی تر میکند.
هشت قانون نقشه کشی ذهنی
1- برای کشیدن نقشه ذهنتان یک نماد یا تصویر ذهنی را در مرکز کاغذ بکشید
2- از کلیدواژه ها استفاده کنید
3- کلیدواژه ها را پرینت کنید.
4- کلیدواژه ها را با خطوطی به تصویر وسط صفحه وصل کنید
5- روی هر خط یک کلمه پرینت کنید
6- کلیدواژه ها را روی خط ها پرینت کنید و طول هر کلمه را به اندازه همان خط تعیین کنید.
7- برای ایجاد ارتباط و تاکید بیشتر از رنگ ها، تصاویر، ابعاد و کدها استفاده کنید
8- اول کلمات را به یکدیگر ربط دهید و سپس آنها را منظم کنید
2- پیامتان را شفاف، دقیق و با کلمات مناسب انتقال دهید
واژه هایی که برای صحبت انتخاب می کنید، شخصیت شما را تعریف می کنند. وقتی برای سخنرانی برنامه ریزی می کنید، کلمات را با دقت انتخاب کنید. از عبارت ها یا کلیشه های پیش پا افتاده و تکراری استفاده نکنید. اگر تلاش کنید حرف هایتان منحصربه فرد و دست اول باشد، مخاطبان را به طور طبیعی جذب می کنید.
3- برای اینکه سخنرانیتان خاطره انگیز شود، از مدل « پروپار » استفاده کنید
مخاطبان شما باید اطلاعاتی که ارائه می دهید را بفهمند و به خاطر بسپارند. برای اینکه محتوایتان به یاد ماندنی شود، از مدل « روپار »استفاده کنید :
اولویت
اولین برداشت مخاطب بیشترین اهمیت را دارد، پس اطلاعات خود را به ترتیب اهمیت و اولویت ارائه دهید
تکرار
هرچه بیشتر چیزی را تکرار کنید، مخاطب بیشتر آن را به خاطر می آورد
برجسته بودن
ایده های غیرمعمول و برجسته در ذهن مخاطب می مانند
ارتباط شخصی
هرچه اطلاعات شما ارتباط بیشتری با مخاطبان داشته باشد، احتمال به یاد آوردنش بیشتر میشود
اصل تأخر
مخاطبان، آنچه آخر شنیده اند را بهتر به خاطر می آورند. برای تعیین پایان سخنرانی این نکته را در ذهن داشته باشید.
4- مطمئن شوید که سخنانتان با زبان بدنتان سازگار است
زبان بدن ، ارتباطی غیرکلامی است. به وضعیت بدن ، حرکات دست ، تماس چشمی و لحن صدایتان توجه کنید. این عناصر هم مانند واژه هایتان، اطلاعات زیادی درباره شما به مخاطب می دهند. لبخند بزنید ، نفس بکشید ، حالت چشم ها را مهربان کنید و شانه ها و فک را رها کنید.
5- با الگوبرداری از مهارت های فروشندگان موثر، بر مخاطبان خود اثر بگذارید
ممکن است فروشنده نباشید؛ اما حتما چیزی را می فروشید و ارائه می کنید. مهارت های خود در فروش را افزایش دهید. برقراری ارتباط مثبت با مخاطبان را یاد بگیرید. برای خود اقتدار ایجاد کنید. اگر میتوانید، از فردی محترم و معتبر بخواهید تا شما را به مخاطبان معرفی کند. این کار برایتان اعتبار ایجاد میکند.
در آخر
تمرین کنید، تمرین کنید و بیشتر تمرین کنید تا بتوانید به راحتی به سوال های زیر پاسخ دهید :
اگر مغزتان ناگهان یخ زد، باید چه کنید؟
رایج ترین اشتباه در سخنرانی چیست؟
بهترین راه پاسخگویی به سوال های مخاطبان چیست؟
چقدر باید تمرین کنید؟
سخنرانی های مجازی چه تفاوت هایی با سخنرانی های حضوری دارند؟
چگونه با داشتن وقت کم برای تمرین و آماده شدن، یک سخنرانی خوب ارائه دهید؟
چگونه برای مدیران ارشد شرکت سخنرانی کنید؟
لطیفه گفتن و شوخ طبعی چه اثری دارد؟