بیزینس کوچینگ

کسب و کار مربیگری

چگونه از مشارکت های استراتژیک برای رشد کسب و کار مربیگری خود استفاده کنید؟

چگونه میتوانید یک کسب و کار مربی پر رونق ایجاد کنید؟ طبق تجربه ما بهترین پاسخ برای این سوال از طریق مشارکت است. در حال حاضر، ایجاد یک شراکت شما را به یک موفقیت فوری تبدیل نمی‌کند، اما قطعاً می‌ تواند به روش‌ هایی بیشتر از آنچه تصور می ‌کردید به کسب و کار مربیگری شما کمک کند.

اینجا توضیح خواهم داد که چرا باید در کسب و کار مربیگری خود شراکت های استراتژیک ایجاد کنید و تمام تصورات قبلی خود را در مورد آنها بشکنید. پس از آن، راه‌های مختلفی را برای شما بیان می‌کنیم که از طریق آنها می‌توانید بهترین استفاده را از مشارکتهای خود داشته باشید.

روابط 

ما اغلب فکر می کنیم که اصطلاح “روابط” در این زمینه به مشتریان یا کارمندان اشاره دارد. با این حال، به رقبا، شرکا و هر کسی که می‌تواند کسب‌ و کار شما را به پیشرفت بیشتر سوق دهد، ربط دارد.

یک مشارکت کوچینگ به شما این فرصت را می دهد، تا از اعتمادی که مربی دیگری در مسیر خود به دست آورده است استفاده کنید تا هرچه سریعتر اعتماد مشتریان احتمالی  که می توانند مشتری ثابت شوند را جلب کنید.

اما این فقط در مورد سود نهایی نیست. ارجاعات از طرف شرکای استراتژیک مناسب که مشخصات مشتریان ایده آل شما را درک می کنند، به شما این فرصت را می دهد که تأثیری را که بر مشتریانی که احساس می کنید برای خدمت به آنها دعوت شده اند، اندازه گیری کنید.

به طور خلاصه، مشارکت های استراتژیک مناسب در کسب و کار مربیگری، روابط انسانی واقعی هستند که پتانسیل درآمد شما را افزایش می دهند.

کسب و کار مربیگری

4 تئوری در مورد مربیگری مشارکت های تجاری

قبل از پرداختن به جزئیات مشارکت، بیایید برخی از اتئوری ها را در مورد مربیگری مشارکت های تجاری از بین ببریم.

  1. داشتن مهارت های مشابه در یک مشارکت بهترین است

بسیاری معتقدند که شرکا باید همفکر باشند و مهارت های مشابهی داشته باشند.

اگرچه ممکن است به مهارت‌ های مشترک نیاز داشته باشید، اما اگر هر دو در جنبه‌ های یکسانی خوب باشید، ارزش افزوده کمی وجود دارد. با شناسایی تفاوت‌ ها در مشتریان ایده‌آل خود، شما و شریک تجاری تان می‌توانید خدماتی را ارائه دهید که  برای افراد بیشتری مناسب باشد.

  1. شما نمی توانید با رقبا متحد شوید

بیایید این موضوع را روشن کنیم که رقبا همیشه یک تهدید نیستند. اگر دقت کنید، هر رقیب شما یک پیشنهاد فروش منحصر به فرد و یک مدل تجاری متفاوت دارد. بنابراین، اغلب اوقات بهتر است با آنها همکاری کنید. منظور ما از “مشارکت استراتژیک” برای مربیان دقیقاً همین است.

یکی از نمونه های معروف این همکاری بین مایکروسافت و نوکیا است. در حالی که مایکروسافت در زمینه نرم افزار یک شرکت برتر بود، در عوض نوکیا در بخش سخت افزار بالاتر بود. آنها علیرغم اینکه رقیب بودند، با ایجاد یک شراکت خوب و سازنده، 18 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص دادند.

کسب و کار مربیگری

  1. همیشه برای هر دو طرف برد-برد است

شما و شریک تجاری تان نمی توانید انتظار داشته باشید که هر بار به یک اندازه سود کنید. مواردی وجود خواهد داشت که در یک معامله دست برتر را شما خواهید داشت و گاهی اوقات شریک کاری شما برتری خواهد یافت. نکته کلیدی این است که یک مشارکت طولانی مدت داشته باشید تا بتوانید چنین مزایایی را جبران کنید و درآمدهای مربوطه خود را افزایش دهید.

مثل این است که سبد قهوه و شیرینی شما و شریک کاری تان کنار هم قرار بگیرند. مطمئناً هر دوی شما می‌توانید مشتریانی را جذب کنید که هم نان شیرینی و هم قهوه می‌خواهند، اما بسیاری از آنها فقط یکی از این دو مورد را می‌خواهند. با گذشت زمان، تعداد زیادی مشتری دائمی خواهید داشت که مشارکت شما را به موفقیت نزدیک خواهد کرد.

  1. شما فقط زمانی به یک شریک نیاز دارید که اوضاع تجارت عالی نباشد

فرض کنید شما یک مربی رستوران هستید که در راه اندازی خدمات سریع تخصص دارد. با همکاری با مربی دیگری که در حوزه آشپزخانه متخصص است، می توانید یک تیم برنده باشید.

در حالی که ممکن است به نظر برسد که دنیای شراکت ها اغلب فقط برای نجات یک کسب و کار در حال مرگ استفاده می شود، اما باید بگوییم که این تنها دلیل برای همکاری نیست. اگر هم افزایی بین هر دو شریک زیاد باشد و فرصت های سود وجود داشته باشد، قطعا می توانند در یک مسیر پیش روی کنید.

5 راه برای استفاده از فرصت های مشارکت

بیایید باهم شفاف باشیم. شراکت کورکورانه با بهترین دوست یا همسایه شما ممکن است لزوماً به کسب و کار مربیگری شما کمکی نکند. همانطور که قبلاً اشاره کردم، این موضوع شراکت باید یک اتحاد کاملا استراتژیک باشد.

در اینجا، گروه ما ، مسیر کمال پیشرو در ارائه ی دوره های همچون نوابغ فروش در شیراز، بهترین دوره بیزینس کوچینگ در شیراز، دوره های مدیریت و انواع دوره های دیگر برای بهرتر شدن کسب و کار شما 4 روش موثر برای ایجاد فرصت های مشارکت استراتژیک که به نفع همه ذینفعان است را فهرست کرده ایم.

1.یک گروه مغز متفکر ایجاد کنید

گروه های مغز متفکر نزدیک به یک قرن است که وجود دارند. با این حال، پتانسیل آن تا حد زیادی توسط مربیان تجاری استفاده نشده باقی مانده است.

در یک ترتیب مغز متفکر، دو یا چند مربی دور هم جمع می شوند و یک نقشه راه برای کمک به کسب و کار یکدیگر ترسیم می کنند.

2.به یک انجمن بپیوندید

انجمن ها بهترین مکان برای برقراری ارتباط با افراد در کسب و کار مربیگری هستند. با ایفای نقش فعال در یک انجمن صنعتی، می توانید به یک صدای معتبر تبدیل شوید و برند خود را ایجاد کنید.

شما می توانید خبرنامه بنویسید، سمینارهایی برگزار کنید، یا به سادگی یک دفتر کار داشته باشید تا حضور موثر خود را در صنعت احساس کنید.

کسب و کار مربیگری

3.تجارت خود را به صورت متقابل تبلیغ کنید

اگر شما یک مشاور املاک و مستغلات هستید، به احتمال زیاد مشتری شما ممکن است به کمک یک سازمان دهنده حرفه ای یا یک متخصص بهره وری نیاز داشته باشد. بنابراین با آنها شریک شوید و بیشتر روی جامعه خود تمرکز کنید.

به طور مثال، مشاوران کسب و کار قطعاً می توانند از کمک شما هنگام برخورد با مشتریان در فضای املاک و مستغلات استفاده کنند.

4. یک مربی پشتیبان شوید

آیا کسانی را می شناسید که در حوزه شما متخصص باشند؟ با آنها مشورت کنید و در نظر بگیرید که مربی پشتیبان آنها شوید.

مربیان برجسته اغلب سخنرانی های کلیدی، ارائه های شرکتی و مخاطبان زیادی را ارائه می دهند. حتی اگر بتوانید در چنین رویدادهایی 10 دقیقه در صحنه حضور داشته باشید، می توانید از مزایای فوق العاده ای بهره مند شوید.

این یک استراتژی عالی برای مربیان تازه کار است تا یاد بگیرند، مهارت خود را به نمایش بگذارند و جایگاه خود را پیدا کنند.

در نهایت

برخلاف گفته های منفی درباره شراکت از آن دوری نکنید. شراکت ها می توانند با باز کردن فرصت های جدید به رشد کسب و کار مربیگری شما کمک کنند.

در عین حال فراموش نکنید که، شرکای خود را هوشمندانه انتخاب کنید. شراکت شما باید به جای ایجاد مشکلات جدید، مشکلات را حل کند. نکته کلیدی در یافتن راه های مناسب، بررسی کامل آنها و استفاده عاقلانه از آنها نهفته است.

 

مسیر کمال

برنامه بازاریابی تجاری

آقای مهدی حسینی بنیانگذار موسسه ی مسیر کمال یکی از بهترین مربی های کوچینگ کسب و کار شیراز با برگزاری دوره های کاربردی نظیر بازاریابی و فروش تلفنی در شیراز ،بهترین دوره بیزینس کوچینگ در شیراز، دوره نوابغ فروش شیراز ، دوره ی کسب و کار و … در تمام این سالها بر این بوده که برای شما عزیزان برنامه های جامعی در زمینه ی کسب و کار و بیزینس شما تدوین کند. آموزشهای لازم برای شروع کسب و کار، فروش بیشتر و در کل موفقیت بیشتر در بیزینس شما اجرا کند. برای اطلاع از دوره های مسیر کمال میتوانید با شماره های زیر تماس بگیرید.

071-36233354-55  یا 09170808088

بروز رسانی 4/آبان/1402

نوشته های مشابه

18 دیدگاه در “کسب و کار مربیگری

  1. سحر گفت:

    سپاس از مطالب خوبتون👏

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  2. Soraya گفت:

    بسیاز عالی و خوب بود مرسی

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  3. حمیده گفت:

    دوره بازاریابی فروش هزینه ش چقدر هست؟

    1. شعبانی گفت:

      درود بر شما. لطفا با شماره 09170808088 تماس بگیرید. یا شماره خودتان رو بفرمایید همکاران با شما تماس بگیرند.

  4. وحید گفت:

    از این سایت خرید آنلاین هم کردم دوره ی فروش بیشتر رو گرفتم و تجربه‌ام خیلی مثبت بود.ازتون تشکر میکنم

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  5. تهمینه گفت:

    بهترین مربی کوچینگ که میتونم بهتون معرفی کنم جناب حسینی هستن واقعا حرفه ای .

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  6. مهری گفت:

    بهترین مربی جنوب ایران خودتونید استاد حسینی👌👌

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  7. Bahar گفت:

    مطلب مفیدی بود. بقیه مقاله ها رو هم خوندم خیلی خوب و عالی

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

  8. Arad گفت:

    جشنواره تخفیف نمی‌گذارید برای محصولات؟

    1. شعبانی گفت:

      درود بر شما. لطفا با شماره 09170808088 تماس بگیرید. یا شماره خودتان رو بفرمایید همکاران با شما تماس بگیرند.

  9. ثریا گفت:

    نکته های مفیدی بود عالی هستید مسیر کمال

    1. شعبانی گفت:

      درود فراوان. خیلی از توجه شما متشکریم. همیشه در مسیر کمال باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *